Ateneumin taidemuseo on paikka jossa syytä jokaisen piipahtaa, on kyseessä sitten taiteen rakastaja tai satunnainen nautiskelija. Esittelemme meneillä olevat näyttelyt ja katsastamme hieman mitä on tulossa
Ateneumin taidemuseo: Lars-Gunnar Nordströmin Juhlavuoden Näyttely
Ateneumin Fokus-salissa esitellään Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströmin (1924–2014) teoksia, kun hänen syntymästään tulee elokuussa 2024 kuluneeksi 100 vuotta. Nordström oli suomalaisen konkretismin pioneeri ja sodanjälkeisen modernismin merkittävä uudistaja. Vaikka hän opiskeli sisustusarkkitehdiksi, hän oli lähes itseoppinut taiteilijana. Hän jätti vahvan jäljen Suomen taidekentälle niin maalauksillaan, veistoksillaan kuin grafiikallaan. Ateneumin näyttelyssä nähdään noin kaksikymmentä hänen teostaan, jotka on valittu Kansallisgallerian kokoelmista. Näyttely painottuu 1940–50-luvun tuotantoon ja tuo esiin Nordströmin keskeisen roolin suomalaisen modernismin kehityksessä.
Kokoelmanäyttely Ajan kysymys
Elokuun lopussa avattu ”Ajan kysymys” -näyttely kutsuu katsojat pohtimaan nykytaiteen ajankohtaisia kysymyksiä ja kokoelman rakennetta. Näyttely on jaettu neljään teemaan: Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa. Näiden kautta näyttely tarjoaa uudenlaisen lähestymistavan perinteiseen museokokoelman esittelyyn, joka usein noudattaa kronologista järjestystä. Näyttelyn tavoitteena on haastaa katsoja miettimään, miten Ateneumin kokoelmat ovat ajan saatossa muodostuneet ja miten ne voivat edustaa kaikkia suomalaisia. Tämä temaattinen lähestymistapa avaa uusia näkökulmia ja tuo esiin kokoelman monipuolisuuden ja ajankohtaisuuden.
Kansainvälinen Näyttely Gothic Modern
Lokakuussa 2024 avautuva kansainvälinen näyttely ”Gothic Modern” tutkii, miten 1800- ja 1900-lukujen taiteilijat inspiroituivat keskiajan ja renessanssin taiteesta. Näyttely käsittelee aiheita, kuten syntymä, kuolema, kärsimys ja seksuaalisuus, jotka olivat keskeisiä näiden aikakausien taiteilijoille. Esillä on teoksia muun muassa Vincent van Goghilta, Helene Schjerfbeckiltä ja Edvard Munchilta, ja näyttely sisältää maalauksia, grafiikkaa, esineitä sekä veistoksia. Näyttely on tulos laajasta tutkimusprojektista, jossa on ensimmäistä kertaa tarkasteltu, miten modernin ajan taiteilijat ammensivat vaikutteita keskiajan taiteesta. Näyttely jatkaa Ateneumin jälkeen Norjaan ja Itävaltaan yhteistyössä Nasjonalmuseetin ja Albertina Museumin kanssa.
Tunnisteet: Ateneum, Ateneumin taidemuseo, Ateneum näyttelyt, Ateneum Edelfelt, Ateneneum bistro, Ateneum aukiolo, Ateneum Helsinki, Ateneum, liput
Herättikö artikkeli kysymyksiä tai ajatuksia, ota halutessasi meihin yhteyttä ja kommentoi vapaasti.